Amenda de circulatie? Aici este avocatul tau

Cum te poate ajuta un avocat drept administrativ sa contesti o amenda de circulatie?

Exista numeroase situatii in care o persoana se poate considera nedreptatita atunci cand primeste o amenda de circulatie legata de circulatia pe drumurile publice. Fie ca apreciaza ca nu a savarsit contraventia sanctionata cu amenda, fie ca apreciaza ca amenda de circulatie are o valoare disproportionata fata de gravitatea abaterii de la regulile de circulatie, fie ca agentul constatator a avut un comportament abuziv, oricine se poate afla in situatia de a contesta o amenda de circulatie.

Apeland la serviciile unui avocat drept administrativ, persoana se va asigura ca va depune contestatia si actele doveditoare in termenii si conditiile cerute de lege si ca drepturile sale vor fi reprezentate corespunzator in instanta.

Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi in contestarea unei amenzi rutiere?

Potrivit prevederilor de drept administrativ în vigoare, contestarea unei amenzi este de fapt contestarea procesului verbal de constatare a contraventie, incheiat de agentul de circulatie. Exista un termen impus de lege pentru depunerea contestatiei la instanta de judecata si acesta este de 15 zile de la data la care procesul verbal este inmanat contravenientului sau de la data la care a fost comunicat, atunci cand persoana primeste amenda de circulatie prin posta.

Persoana care se considera vatamata in drepturile sale de acte de drept administrativ, in speta de sanctiunea primita si cuprinsa in procesul verbal, va depune o plangere la instanta de judecata competenta. Prin Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se ofera contravenientului posibilitatea de a alege judecatoria caruia se va adresa.

Asadar, plangerea se depune fie la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia ori la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul contravenientul. Un astfel de proces de drept administrativ se judeca mai repede decat alte cauze, iar judecatorul va fixa un termen care sa nu depaseasca 30 de zile de la data depunerii plangerii.

Cererea de contestare sau plangerea va fi insotita de urmatoarele acte: copia procesului verbal de constatare a contraventiei si o copie dupa actul de identitate al contravenientului.
Din momentul depunerii plangerii la instanta si pana la data solutionarii cauzei, executarea amenzii de circulatie se suspenda si persoana nu poate fi obligata sa plateasca.

Pentru siguranta, in cazul in care instanta nu ii da dreptate, se recomanda plata amenzii in termenul de 15 zile de la primire sau comunicare, pentru a beneficia de avantajul de a plati doar jumatate din minimul prevazut de lege. Daca hotararea instantei este favorabila reclamantului, suma platita va putea fi recuperata ulterior.

Multe dintre plangeri se solutioneaza in favoarea reclamantilor pentru motivul ca procesul verbal de constatare a contraventiei a fost incheiat in mod necorespunzator si este lovit astfel de nulitate. Iata ce trebuie sa contina un proces verbal de constatare, potrivit art. 16, al. 1 din OG 2/2001:

  • data si locul unde este incheiat;
  • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul si codul numeric personal ale contravenientului;
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea imprejurarilor care pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sancționeaza contraventia;
  • indicarea societății de asigurari, in situația in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a caii de atac si instanta la care se depune plangerea.

Se declara nul orice proces verbal din care lipsesc numele si prenumele agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, codul numeric personal, mentionarea faptei savarsite, a datei comiterii acesteia sau semnatura agentului constatator (art. 17 din OG 2/2001).

Daca pe procesul verbal de constatare lipseste semnatura contravenientului, fie ca acesta a refuzat sa semneze, fie ca a primit ulterior amenda de circulatie, actul constatator trebuie sa fie contrasemnat de un martor. Calitatea de martor nu poate fi intrunita de un alt politist, chiar daca a asistat la contraventie.

Daca nu este vorba despre un viciu in incheierea procesului verbal de constatare a contraventiei, instanta va cita la termenul stabilit persoana care a depus plangerea, organul constatator al contraventiei si care a aplicat sanctiunea, martorul care a contrasemnat in procesul-verbal sau in plangere, precum si orice alta persoana care are legatura cu cauza si este in masura sa ofere informatii care pot contribui la solutionarea acesteia.

In judecarea cauzei, avocatul poate invoca in sustinerea argumentelor clientului sau unul sau mai multe dintre urmatoarele acte normative: OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, Codul de procedura civila, Codul de procedura fiscala, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Un avocat drept administrativ poate ataca hotararea instantei de fond

Daca persoana nu este multumita de hotararea instantei de judecata si daca aceasta nu a anulat amenda de circulatie, iar presupusul contravenient se considera in continuare nedreptatit, legea prevede ca hotararea se poate ataca prin apel.

Apelul este de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului. In materia atacarii deciziei instantei pentru constestarea amenzilor de circulatie, potrivit OG 2/2001, motivarea apelului nu este obligatorie. De asemenea, motivele de apel pot fi mentionate si oral in fata instantei. In mod corespunzator cu plangerea in prima instanta, apelul suspenda executarea hotararii pana la data pronuntarii sentintei.

Daca tribunalul admite apelul, hotararea judecatoriei este respinsa, iar amenda de circulatie este astfel anulata definitiv. Totodata, si respingerea apelului este tot o hotarare definitiva, apelul fiind cale unica de atac in acest tip de spete.

Amenzile de circulatie atribuite pe motive neintemeiate nu trebuie platite doar in virtutea faptului ca au fost primite de presupusul contravenient, ci trebuie atacate la instantele de judecata competente, pentru ca persoana sa nu fie vatamata intr-un drept al sau.

Cu ajutorul unui avocat, actiunile de drept administrativ pot rezolva diversele probleme ale persoanelor vatamate intr-un drept sau interes legitim de actele autoritatilor statului.

Insolventa si falimentul in dreptul comercial – cum se declara si ce consecinte juridice au?

Insolventa si falimentul in dreptul comercial – cum se declara
si ce consecinte juridice au?

Mediul economic instabil, deciziile manageriale neinspirate sau situatiile neprevazute pot duce la dificultati financiare in activitatea unei societati comerciale. Atunci cand societatea ajunge in situația de a nu isi mai putea plati creditorii si de a nu mai avea lichiditati, in dreptul comercial este prevazuta procedura insolventei.

Conform Legii nr. 85/ 2014, insolventa este acea situatie in care in patrimoniul societatii comerciale nu mai exista suficiente fonduri banesti disponibile pentru plata creantelor certe, lichide si exigibile. Adica debitorul nu isi mai poate plati datoriile ajunse la termenul scadent catre creditorii sai si dovedeste imposibilitatea de plata.

Din cauza inconvenientelor aparute in materie probatorie, insolventa este catalogata ca fiind evidenta atunci cand debitorul, dupa 60 de zile de la scadenta, nu isi achita creantele fata de unul sau mai multi creditori, dandu-le astfel dreptul acestora de a demara procedura insolventei, fara a tine cont de motivul nerestituirii sumelor datorate.

Insolventa nu mai poate fi impiedicata daca se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la termenul scadent datoriile exigibile rezultate din contracte, din cauza lipsei fondurilor banesti, la data stabilita de comun acord pentru efectuarea platii. In aceasta situatie, prezenta unui avocat drept comercial si asistenta oferita de acesta la demararea procedurii insolventei poate fi de folos atat debitorului, cat si creditorilor acestuia.

Confundat adesea cu insolventa, falimentul este, de fapt o ultima etapa, finala si ireversibila, a insolventei, prin care masurile de redresare luate in procedura insolventei se dovedesc fara rezultat si bunurile debitorului sunt vandute pentru a acoperi datoriile fata de creditorii sai, iar societatea comerciala sau cu scop mercantil inceteaza sa existe.

Care sunt etapele procedurii de insolventa in dreptul comercial?

Deschiderea procedurii de insolventa

Cererea pentru demararea procedurii insolventei se poate introduce fie de catre debitor, fie de catre oricare dintre creditori, in situatia in care exista datorii al caror termen scadent a fost depasit cu peste 60 de zile, iar cuantumul creantelor este de minimum 40.000 lei sau de minimum 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat, in cazul creantelor salariale.

Actiunea se initiaza prin depunerea cererii la tribunalul in raza teritoriala a caruia firma debitoare a functionat cu sediul social sau profesional cu cel putin 6 luni inainte de data la care a fot sesizata instanta judecatoreasca.

Creditorul poate cere judecatorului-sindic sa adopte masuri temporare, pana la solutionarea cauzei sale pentru deschiderea procedurii, pentru a nu permite debitorului sa instraineze bunuri sau drepturi patrimoniale din societatea comerciala si masuri de protectie a acestor bunuri. Totodata, daca debitorul este cel care demareaza actiunea, el este obligat sa anunte in prealabil autoritatile fiscale. Daca cererea este introdusa de creditor, tribunalul va comunica autoritatii fiscale continutul acesteia.

Perioada de observat

Perioada de observatie este cuprinsa intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului de reorganizare sau a intrarii în faliment, dupa caz. Aceasta poate avea o intindere de cel mult 12 luni, din momentul deschiderii procedurii. Ca urmare a demararii insolventei, se suspenda de drept orice alta actiune in instanta sau in afara care vizeaza recuperarea creantelor de catre creditori, precum si orice termene de prescriptie a acestor actiuni.

In acelasi timp, nicio alta dobanda, majorare ori penalizare pentru intarzierea de plata nu se vor alatura datoriilor existente inainte de data deschiderii procedurii. Administratorul judiciar va redacta si va consemna la tribunal intr-un tabel toate creantele impotriva firmei debitoare.

Includerea sau neincluderea in tabel a unor creante poate fi contestata de debitor sau creditor si de catre orice persoana cu interes legitim. Tabelul final, dupa contestatii, va fi inregistrat la tribunal si publicat apoi in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Furnizorii de utilitati sunt obligati sa presteze in continuare serviciile fata de debitor, dar sunt indreptatiti sa intrerupa furnizarea daca in termen de 90 de zile dupa data initierii procedurii, debitorul nu achita creantele nascute dupa data deschiderii procedurii de insolventa.

Procedura de reorganizare

Aceasta implica conceperea, aprobarea, confirmarea, implementarea si indeplinirea unui plan de reorganizare, care sa contina masuri de restructurare financiara, ameliorare a activitatii operationale a debitorului, restructurarea activelor societatii, restrangerea activitatii si, nelipsit, programul de plata a datoriilor. Planul de reorganizare trebuie sa fie votat de creditorii ale caror creante alcatuiesc cel puţin 30% din valoarea masei credale. De asemenea, votul trebuie acordat pe categorii de creante.

Perioada de reorganizare are o durata care depinde de conditiile din planul de restructurare, de termenele prevazute in acesta. Debitorul trebuie sa isi desfasoare activitatea cu obiectivul atingerii punctelor prevazute in plan, urmand ca la finalul perioadei sa isi poata plati creditorii. In functie de indeplinirea sau neindeplinirea acestor obiective la termenele stabilite, judecatorul-sindic va dispune, motivat, fie incheierea procedurii insolventei si implementarea masurilor necesare pentru reintegrarea debitorului in activitatea de afaceri, fie incetarea reorganizarii si trecerea la faliment.

De asemenea, orice abatere de la plan sau acumulare de noi datorii fata de creditorii din cadrul procedurii, ii indreptateste pe acestia sa ceara judecatorului-sindic sa pronunte intrarea in faliment a debitorului.

Falimentul

Intrarea în faliment este un subiect important in orice suport de curs drept comercial si presupune acea etapa a procedurii de insolventa care are ca scop lichidarea patrimoniului debitorului pentru acoperirea creantelor, urmată de radierea debitorului din registrul in care era inregistrat.

De lichidarea bunurilor se va ocupa lichidatorul judiciar sub controlul judecatorului-sindic. Cheltuielile de lichidare sunt in sarcina debitorului.

Diferenta intre insolventa si faliment

Asa cum s-a aratat in detalierea procedurii insolventei, falimentul este o solutie posibila a procedurii de insolventa, pe cand insolventa cuprinde o serie de masuri, care pot sa duca sau nu la faliment. Pentru a se declara starea de insolventa a debitorului trebuie indeplinite cumulativ doua criterii: neachitarea la termenul scadent a datoriilor si lipsa de lichiditati.

Pe de alta parte, procedura falimentului presupune procesul prin care se solutioneaza problema insolventei si plata creantelor prin lichidarea patrimoniului firmei.
In concluzie, insolventa si falimentul sunt doua notiuni distincte, cu proceduri judiciare diferite, dar care definesc realitati care au acelasi obiectiv: efectuarea platilor de catre debitor, adica executarea obligatiilor asumate contractual de catre o societate comerciala.

Consultanta si asistenta judiciara in cadrul procedurilor de insolventa si faliment ajuta investitorii sa adopte cele mai adecvate masuri si sa se asigure ca isi cer drepturile cuvenite in instanta de judecata, astfel incat consecintele actiunilor lor sa nu produca tulburari in activitatea economica. In conditiile in care piata este reglementata azi si de norme din dreptul concurentei comerciale, consultarea unui avocat cu experienta ii ajuta pe investitori in demersurile de afaceri, asigurandu-i in acelasi timp de respectarea cadrului legal al activitatii lor.

Cum te poate ajuta un avocat dreptul familiei cand sotul/sotia nu e de acord cu divortul

Cum te poate ajuta un avocat dreptul familiei cand sotul/sotia nu e de acord cu divortul

Intrucat casatoria este o uniune liber consimtita, incheiata de comun acord, firesc si ideal ar fi fost ca si divortul sa presupuna desfacerea ei in aceleasi conditii, prin acordul sotilor. Din pacate, realitatea contrazice situatia ideala, iar divortul este in majoritatea cazurilor o adevarata batalie a orgoliilor, a sentimentelor ranite, care presupune tensiuni si lupte patrimoniale si pentru incredintarea copiilor.

Iar cand sotul sau sotia nu este de acord cu divortul, lucrurile se pot complica si mai mult. Aceasta situatie nu presupune insa si imposibilitatea divortului, iar un avocat dreptul familiei poate scoate persoana din impas, indicand cele mai adecvate mijloace juridice pentru rezolvarea problemelor si solutionarea rationala a cazului, in conditiile legii.

Atunci cand unul dintre soti doreste sa divorteze, iar celalalt nu este de acord, exista solutii legale, intrucat nimeni nu poate fi obligat sa ramana intr-o casnicie. Codul Civil reglementeaza in acest sens divortul la distanta, singurul mijloc in situatia in care sotii nu se pot pune de acord asupra cauzei.

Motivele pentru un divort la distanta

Potrivit art. 373 Cod Civil, exista mai multe situatii care pot fi invocate pentru un divort solicitat de unul dintre soti, cand celalalt nu este de acord:

● Inainte de solicitarea divortului de catre unul dintre soti, cei doi locuiau separat de cel putin 2 ani. In acest caz, divortul ar veni sa certifice o stare de fapt existenta deja, separarea celor doi soti, faptul ca cei doi aveau deja vieti separate.
● Motive intemeiate de divort precum vatamari grave care fac imposibila convietuirea celor doi soti;
● Starea de sanatate a unuia dintre soti duce este de natura sa impiedice continuarea casatoriei.

Divortul pe motiv de separarea in fapt a sotilor

In unele cazuri, frecvente in perioada actuala cand unul dintre soti este plecat la munca in strainatate, sotii nu mai au domiciliul comun si traiesc in fapt vieti separate. Daca separarea s-a produs cu cel putin doi ani inainte de cererea de divort, aceasta poate constitui un motiv intemeiat pentru acordarea divortului in instanta, chiar daca celalalt sot nu este de acord.

Separarea si durata acesteia trebuie dovedite de partea care introduce actiunea de divort. Instanta va verifica temeinicia motivului si va pronunta divortul. In aceasta situatie, culpa legala va fi atribuita sotului care a solicitat divortul si nu sotului care nu mai locuieste in domiciliul conjugal.

Divortul pe motivul starii de sanatate a celuilalt sot

Sotul care solicita divortul trebuie sa dovedeasca prin documente starea de sanatate a celuilalt sot si ca acest motiv afecteaza grav casnicia si raporturile dintre ei. Judecatorul, pe baza documentelor si a faptelor analizate, va decide daca afectiunea de care sufera persoana respectiva este de natura sa faca imposibila continuarea casatoriei, atunci cand unul dintre soti nu este de acord cu divortul. Desfacerea casatoriei se va pronunta in acest caz fara stabilirea culpei unuia dintre soti.

Divortul din motive temeinice si rolul unui avocat dreptul familiei

In situatia aceasta, procesul presupune administrarea de probe pentru demonstrarea motivelor grave care afecteaza casnicia si fac imposibila convietuirea sotilor. Se au in vedere acte, declaratii ale martorilor, certificate medico-legale de vatamare corporala, anumite vicii dovedite ale unuia dintre soti care afecteaza grav relatiile dintre ei si care pot afecta si cresterea si ingrijirea copiilor minori ai cuplului, asa cum prevede dreptul familiei.

In cartea autorului Dan Lupascu, se gasesc exemple, precum si o serie de referinte istorice ample ori de drept comparat, in special in privinta divortului. Hotararea de divort va fi pronuntata daca motivele sunt considerate de instanta intemeiate, iar culpa se poate stabili pentru unul dintre soti sau pentru ambii.

De ce este importanta stabilirea culpei la divort?

Culpa pentru desfacerea casatoriei nu are implicatii grave, chiar daca instanta hotaraste divortul din vina unuia dintre soti sau a ambilor soti. Partajul bunurilor comune si custodia copiilor nu sunt influentate de culpa. Sotul fara vina pentru desfacerea casatoriei poate avea anumite beneficii patrimoniale.

Astfel, in cazul culpei exclusive a unuia dintre soti, se poate invoca de catre sotul nevinovat dreptul la despagubiri (art. 388 Cod civil) si prestatia compensatorie (art. 390-395 Cod civil). Se mai poate acorda beneficiul contractului de inchiriere, dar numai daca alte criterii nu sunt mai importante, precum bunastarea minorilor.

Daca se stabileste o obligatie de intretinere pentru unul dintre soti, daca divortul a fost pronuntat prin culpa exclusiva a celuilalt, obligatia inceteaza la un an de la desfacerea casatoriei.

Partajul bunurilor si custodia copiilor

Partajul bunurilor comune se realizeaza dupa pronuntarea sentintei de divort. Acesta se face doar daca este necesar. Instanta poate respinge o cerere de partaj in care nu exista o masa partajabila, adica nu exista decat bunuri de uz personal. Acestea sunt impartite sotilor asa cum au fost utilizate.

La divortul in care sunt implicati copii minori, instanta trebuie sa decida asupra domiciliului copiilor la unul dintre parinti, precum si programul de vizitare, pensia de intretinere, custodia copilului. Potrivit prevederilor din dreptul familiei, autoritatea parinteasca se exercita asupra copiilor minori de catre ambii parinti, insa custodia se poate acorda doar unuia dintre soti, fiind in acest caz custodie unica.

Motivele unei astfel de decizii pot tine de incapacitatea unuia dintre parinti de a exercita autoritatea parinteasca, precum alcoolismul, o boala psihica, dependenta de narcotice, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, o condamnare penala pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, viol, infractiuni savarsite cu violenta, alte motive de risc pentru copil (art. 36 din Legea nr. 272/2004).

Procedura divortului in absenta unui dintre soti

Practica judiciara a demonstrat ca in ultima perioada au loc tot mai multe procese de divort fara prezenta unuia dintre soti. Acest lucru se explica prin fenomenul migratiei pe motive de loc de munca, multi romani alegand sa lucreze in strainatate, in timp ce sotia sau sotul ramane in tara pentru a avea grija de copiii minori.

De obicei, sotul care lipseste poate comunica prin intermediul unui reprezentant legal, conditiile si dorintele sale cu privire la divort. De asemenea, potrivit recomandarilor Uniunii Europene si reglementarilor nationale, atunci cand unul dintre soti nu este prezent in instanta, pentru urgentarea procedurilor si reducerea costurilor, se poate apela la comunicarea prin mijloace electronice.

Cea mai potrivita procedura pentru romanii din strainatate este medierea, prin care se poate obtine un divort rapid, in conditiile prevederilor legale comunitare referitoare la medierea transfrontaliera in problemele juridice de dreptul familiei. In acest sens, un avocat cu experienta poate deslusi probleme care, pentru persoanele implicate in procedura desfacerii casatoriei, pot parea fara rezolvare.

Uzucapiunea in dreptul imobiliar sau cum se poate dobandi un imobil prin folosinta indelungata

Uzucapiunea in dreptul imobiliar sau cum se poate dobandi un imobil prin folosinta indelungata

Uzucapiunea reprezinta unul dintre modurile de dobandire a dreptului de proprietate asupra unui bun prin posedarea lui o anumită vreme si se refera atat la bunurile mobile, cat si la cele imobile. In dreptul imobiliar, uzucapiunea are ca obiect o cladire sau un teren. Acesta poate fi dobândit, în temeiul prevederilor noului Cod civil, prin uzucapiune extratabulara si uzucapiune tabulara.

Daca o persoana foloseste de peste 10 ani un imobil, al carui proprietar a decedat sau si-a incetat existenta, in cazul persoanelor juridice, contactarea unui avocat drept imobiliar o poate lamuri daca indeplineste conditiile referitoare la uzucapiune si in ce conditii isi poate revendica dreptul de proprietate asupra bunului.

Uzucapiunea extratabulara in dreptul imobiliar

Uzucapiunea era prevazuta ca mod de dobandire a apropietatii si in vechiul Cod civil de la 1864. Uzucapiunea extratabulara si a fost implementata si in noul Cod civil, la art. 930 și urmatoarele. Coroborand prevederile Codului civil cu articolul 1.050 si urmatoarele din noul Cod de procedura civila, termenul de 10 ani instituit prin art. 930 pentru a se aplica aceasta instituție de drept se poate implini de la data de 1 octombrie 2021.

Potrivit articolului 930 Cod civil, o persoana care poseda timp de 10 ani un bun poate inscrie in cartea funciara imobilul daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  • proprietarul inscris in cartea funciara a decedat ori, dupa caz, si-a incetat existenta, in cazul persoanelor juridice;
  • in cartea funciara figureaza o declaratie de renuntare la proprietate;
  • imobilul nu era inscris in nicio carte funciara.
  • uzucapantul trebuie sa-si fi inregistrat propria cerere de inscriere in cartea funciara inainte ca oricine altcineva sa fi solicitat inscrierea dreptului, in temeiul unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

Ce se intampla insa cu uzucapiunile initiate inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil? Acestea se reglementeaza potrivit prevederilor vechiului cod, a carui temei poate fi invocat de uzucapant daca normele sunt mai favorabile pentru el. Conform vechii legislatii, procedura judiciara este una de drept comun, spre deosebire de procedura speciala stabilita prin noul Cod de procedura civila.

Acest lucru se intampla intrucat uzucapiunea extratabulara presupune o procedura juridica cu un regim diferit referitor la actiunea in uzucapiune si data obtinerii dreptului de proprietate asupra imobilului.

Asadar, in materie de imobile, actiunile in uzucapiune bazate pe vechiul Cod civil vor avea aceeasi procedura judiciara de drept comun ca si pana la data intrarii in vigoare a noului Cod civil.

In acelasi timp, de la 1 octombrie 2011 se va calcula si curgerea termenului pentru uzucapiunea extratabulara. Rezulta asadar ca uzucapantului ce a initiat uzucapiunea sau posesia bunului cu 30 de ani anterior intrarii in vigoare a noului Cod civil, i se pot aplica si prevederile legate de uzucapiunea extratabulara, daca poseda bunul la 01.10.2011 și, desigur, a inregistrat o posesie continua si utila asa cum se intelege din criteriile uzucapiunii.

Exista, asadar, doua termene care curg in paralel, iar avocatul uzucapantului poate alege cea mai favorabila reglementare pentru clientul sau.

Principala diferenta intre cele doua incadrari juridice este data la care se considera uzucapantul proprietar de catre instanta. In uzucapiunea de 30 de ani, instanta il recunoaste pe posesor drept proprietar de la data in care isi exercita posesia, in timp ce uzucapiunea extratabulara are nevoie de inscrierea dreptului in cartea funciara, iar uzucapantul este considerat proprietar de la data acestei inscrieri.

Rezulta ca uzucapiunea in noul Cod civil si-a pierdut caracterul retroactiv, momentul dobandirii bunului fiind ulterior hotararii judecatoresti de constatare a intrunirii conditiilor uzucapiunii si fiind reprezentat de data inscrierii in cartea funciara a hotararii judecatoresti.

Cu privire la efectele uzucapiunii, atat studiile de drept, cat si practica judiciara admit retroactivitatea uzucapiunii referitoare la obtinerea dreptului de proprietate de catre uzucapant si pierderea drepturilor de catre proprietarul initial.

Asadar, potrivit vechiului Cod civil, intrarea in proprietarea imobilului de catre uzucapant se face la momentul intrarii in fapt in posesia bunului, iar potrivit noii proceduri de judecata, hotararea instantei care dispune inscrierea imobilului in cartea funciara pe numele posesorului nu admite exista unui drept care exista anterior hotararii sau anterior initierii actiuni in instanta, ci are de fapt un efect constitutiv in privinta dreptului de proprietate. Uzucapantul va dobandi dreptul de proprietate la data inscrierii imobilului in cartea funciara.

Uzucapiunea tabulara

Deosebirea intre cele doua tipuri de uzucapiune este data de inscrierea in cartea funciara. La uzucapiunea extratabulara, aceasta se face pentru dobandirea dreptului de proprietate, dupa ce instanta a constatat indeplinirea conditiilor de uzucapiune, pe cand uzucapiunea tabulara se caracterizeaza prin inscrierea deja in cartea funciara a dreptului de proprietate fara a avea cauza legitima.

Potrivit art. 931 Cod civil, chiar daca uzucapantul nu poseda un drept legitim la data inregistrarii, posesia imobilului timp de 5 ani de la data inregistrarii cererii de inscriere  cu buna credinta a bunului, ii certifica dreptul de proprietate.

Cele doua conditii sunt asadar buna credinta, adica cel care a depus cererea de inscriere sa se fi considerat ca este indreptatit sa o faca, iar posesia in cursul celor 5 ani sa nu fi fost viciata, adica asupra bunului sa nu fi existat cereri de revendicare de catre un proprietar sau succesor legitim al proprietarului. In acest caz, uzucapantul devine proprietar de la data inscrierii in cartea funciara, deci retroactiv.

Aspecte de procedura ale uzucapiunii

In practica judiciara curenta pot exista la momentul acesta doua temeiuri juridice ale uzucapiunii, reglementate de vechea lege civila, respectiv de noul Cod civil. De aici deriva si aspectele procedurale aplicabile. Pentru uzucapiunea de 30 de ani, uzucapantul va introduce in instanta o cerere de constatare a unui drept dobandit de la data intrarii in posesie asupra bunului. In timp ce, pentru uzucapiunea extratabulara din noul Cod civil, se va introduce o actiune in procedura speciala avand ca obiect inscrierea in cartea funciara a dreptului dobandit prin uzucapiune.

Dupa inscrierea dreptului in cartea funciara, se va recunoaste noului proprietar, retroactiv, un drept de proprietare extratabulara de la data la care a survenit decesul proprietarului persoana fizica sau s-a desfiintat persoana juridica.

In concluzie, problema dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune ridica aspecte procedurale complexe si regimuri juridice diferite, iar interpretarea favorabila a legilor si adoptarea celei mai bune solutii de asistenta juridica este de competenta unui avocat drept imobiliar cu experienta.

De asemenea, ori de cate ori se urmareste achizitia unui imobil cu un istoric juridic controversat, printr-un contract de vanzare-cumparare, este esential ca persoana interesata sa consulte un avocat specializat, pentru a evita eventuale litigii legate de acel bun.

Concediul de crestere a copilului – tot ce trebuie sa stii de la un avocat dreptul muncii

Concediul de crestere a copilului – tot ce trebuie sa stii de la un avocat dreptul muncii

Concediul de creștere a copilului se poate acorda oricaruia dintre parintii naturali, mama sau tatal, dar si parintilor adoptivi si tutorilor legali, pana ce copilul implineste varsta maxima de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap. De indemnizatia lunara de creștere a copilului pot beneficia persoanele care au obtinut venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anterior datei nasterii copilului sau preluarii tutelei ori adoptiei copilului.

In eventualele litigii cu angajatorul referitoare la concediul de crestere a copilului si indemnizatia aferenta, un avocat dreptul muncii consiliaza clientii si ofera asistenta juridica in instanta in solutionarea cauzei.

Apelul la serviciile unui specialist in dreptul muncii poate fi util, mai ales astazi, in conditiile liberei circulatii pe piata muncii, cand copiii se pot naste in afara granitelor tarii. Pentru a beneficia de concediul de crestere a copilului, parintele care face solicitarea trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta legala in Romania, sa locuiasca la aceeasi adresa cu copilul si se ocupe efectiv de cresterea si ingrijirea lui.

Cat dureaza concediul de crestere a copilului?

Concediul de crestere a copilului este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizaţia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011.

Potrivit actului normativ, concediul de ingrijire a copilului poate avea o durata maxima de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, si are ca termen limita data la care copilul implineste varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, pentru copilul cu handicap. Data de inceput a concediului de ingrijire a copilului se calculeaza fie de la nastere, fie de la data incetarii concediului de maternitate.

Cele doua tipuri de concediu nu trebuie confundate, intrucat au o durata si o reglementare diferita. Concediul de maternitate are o durata de maximum 126 de zile si este impartit in concediul prenatal si concediu postnatal.

Concediul de maternitate are ca temei legal Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și se acordă exclusiv mamei naturale. In timp ce concediul prenatal este optiunea mamei in exercitarea unui drept de care beneficiaza incepand cu a saptea luna de sarcina, deci cu aproximativ 63 de zile inainte de nastere, in ceea ce priveste concediul postnatal, acesta trebuie sa aiba minimum 42 de zile din cele 126 ale concediului de maternitate.

Pe perioada concediului de ingrijire a copilului contractul de munca este suspendat, insa intervalul de suspendare este inclus in calculul vechimii in munca a persoanei.

Cum te poate ajuta un avocat dreptul muncii sa calculezi valoarea indemnizatiei de crestere a copilului?

Indemnizatia de crestere a copilului se acorda integral din fonduri de la stat, iar contractul de munca al parintelui aflat in concediu este suspendat, potrivit prevederilor din Codul Muncii si din alte acte normative.

Valoarea indemnizatiei în 2022 este egala cu 85% din media veniturilor nete realizate de parinte in ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. In anul 2018 s-a stabilit ca limita minima a indemnizatiei suma de 1.250 lei lunar si plafonul maxim de 8.500 lei lunar, indiferent de veniturile realizate de parinte.

Cei care decid sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, pentru copilul cu handicap, vor renunta automat la indemnizatia de crestere a copilului. Acestia primesc in schimb, pe langa salariu, un stimulent de insertie, o suma suplimentara acordata de catre stat, in valoare de 650 lei, acordata luna pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, a copilului.

In perioada in care primesc stimulentul de insertie, angajatii nu pot fi concediati de la locul de munca, decat in cazurile exceptionale prevazute de lege, falimentul sau reorganizarea judiciara. Dreptul la munca constituie un drept fundamental al persoanei, iar legislatia in vigoare protejeaza salariati impotriva oricaror abuzuri.

Obtinerea unor venituri suplimentare in timpul concediului de ingrijire a copilului poate avea ca efect suspendarea dreptului la indemnizatie. Exista insa si exceptii de la aceasta regula:

  • daca parintele incaseaza diverse sume in baza contractului colectiv sau individual de munca, dar nu pentru activitati desfasurate in perioada concediului de crestere a copilului (cum ar fi regularizari, sume restante primite de la angajator in urma unor hotarari judecatoresti etc.)
  • daca parintele primeste indemnizatie pentru functia de consilier local sau judetean pe care o detine ca mandat in timpul concediului de crestere a copilului;
  • daca veniturile impozabile realizate nu depasesc de cinci ori valoarea minima a indemnizației, adica sunt mai mici de 6.250 de lei pe an.

Totodată, in cazul in care indemnizatia calculata pentru cel de-al doilea concediu de ingrijire a copilului are o suma mai mica comparativ cu cea incasata in primul, solicitantul este indreptatit sa ceara aceeasi suma ca in concediul precedent. Conditia este ca cererea sa fie depusa la mai putin de un an de la incheierea concediului anterior. Deci al doilea copil ar trebui sa fie conceput la scurt timp dupa nasterea primului, pentru a beneficia de aceasta exceptie prevazuta de lege.

Ce conține dosarul pentru solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului?

Dosarul care se va depune pentru a intra in concediul de ingrijire a copilului si a beneficia de indemnizatia aferenta trebuie sa contina urmatoarele acte:

  • Cerere-tip pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului;
  • Original si copie dupa actele de identitate al solicitantului si ale celuilalt parinte;
  • Original si copie dupa certificatul de nastere al copilului;
  • Copie dupa certificatul de casatorie al parintilor copilului;
  • Copie dupa livretul de familie;
  • Adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte ca solicitantul a realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, in ultimele 24 luni anterior datei nasterii copilului si adeverinta din care sa rezulte nivelul lunar al veniturilor;
  • Decizia de suspendare a contractului de munca, inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca – original sau copie conforma cu originalul;
  • Declaratia celuilalt parinte ca indeplineste sau nu indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei crestere copil;
  • Declaratie pe proprie raspundere (in situatia in care tatal este cel care doreste sa beneficieze de concediul de crestere a copilului), din care sa reiasa daca mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-nascut;
  • Adeverinta de la angajator din care sa reiasa prima si ultima zi de concediu de maternitate;
  • Adeverință de la angajator din care sa reiasa data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie si prima zi de concediu de cresterea a copilului.
  • Extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru optiunea de virare a indemnizatiei in cont bancar;
  • Dosar cu sina.

Institutia la care se depune dosarul pentru indemnizația de creștere a copilului este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie Sociala din localitatea de domiciliu. Raspunsul va surveni in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la depunerea dosarului. Prima indemnizatie va intra in contul solicitantului la circa doua luni dupa depunerea dosarului.

Dosarul se va depune cu maximum 30 de zile inainte de intrarea in concediul de crestere a copilului sau in cel mult 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului ori de la incetarea concediului de maternitate.

Orice persoana care este vatamata intr-un drept al sau la locul de munca, in legatura cu obtinerea concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei aferente, daca este concediata in termenul in care legea prevede clar ca angajatorul este obligat sa ii asigure postul se poate adresa unui avocat specializat in dreptul muncii, pentru apararea drepturilor sale izvorate din raporturile de munca.

Rolul unui avocat de drept civil in incheierea testamentului

Rolul unui avocat de drept civil in incheierea testamentului

Testamentul este documentul aparut din nevoia de a elimina potentialele conflicte care pot fi generate in contextul decesului unei persoane, privitor la bunurile pe care aceasta le-a strans pe parcursul vietii si la modul in care vor fi impartite dupa disparitia proprietarului. Este recomandat ca oricine sa cunoasca informatii de baza despre acest document juridic irevocabil, iar in acest sens poate fi solicitata consiliere din partea unui avocat drept civil.

Ce este testamentul

Testamentul este un act juridic unilateral, prin intermediul careia o persoana isi exprima dorintele privind impartirea averii sale dupa deces. Dispozitiile din testament pot face referire si la alte aspecte, cum ar fi organizarea funeraliilor, eventuale dezmosteniri, executori testamentari, recunoasterea unui copil sau alte informatii pe care testatorul doreste sa le transmita mostenitorilor.

In linii mari, testamentul prezinta dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral si alte dispozitii de natura nepatrimoniala, avand caracter revocabil atata vreme cat testatorul este in viata. Acest document reprezinta o manifestare de vointa a unei persoane, care nu se poate incheia altfel decat personal. Dorintele exprimate prin testament pot fi revocate sau modificate oricand de catre testator.

Revocarea poate fi totala sau partiala. In cazul in care autorul testamentului doreste sa modifice doar anumite clauze din document, poate lua in considerare reintocmirea in totalitate a acestuia, tocmai pentru a se evita confuziile si eventualele neclaritati.

Informatiile si cunostintele despre valoarea testamentului si formele sale pot fi dobandite inclusiv dintr-o carte de drept civil, insa cititorul trebuie sa se asigure ca dispune de o varianta actualizata. Pentru clarificarea unor nelamuriri, cel mai indicat este sa apeleze la consultanta de specialitate.

Formele testamentului

Unul dintre cele mai importante lucruri despre un testament este acela ca trebuie sa fie lasat sub forma scrisa pentru a fi validat. Exista doua forme de testament: olograf sau autentic. Intre cele doua exista diferente considerabile din perspectiva costurilor, sigurantei si confidentialitatii. Pentru a face o alegere corecta, o persoana trebuie sa puna in balanta avantajele si dezavantajele fiecarui tip de document, moment in care poate fi nevoie de sfatul unui avocat cu specializare in drept civil.

Testamentul olograf

Testamentul olograf este cel scris, datat si semnat de catre testator. Neindeplinirea acestor conditii anuleaza valabilitatea documentului, asa cum se mentioneaza inclusiv in Art. 1041 din Codul Civil 2022. Nu este permisa dactilografierea. Avantajul principal al acestei forme de testament este ca poate fi incheiata oriunde si este gratuita, fara a mai fi nevoie ca testatorul sa apeleze la serviciile unui notar.

Desi cheltuielile de redactare sunt reduse sau chiar inexistente, in momentul decesului testatorului este posibil ca mostenitorul sa fie nevoit sa achite unele costuri privind expertiza grafoscopica.

Multe persoane aleg aceasta varianta pentru ca dorintele lor sa ramana absolut secrete, fara a fi dictate in prezenta unui notar si a unor martori, insa nu exista o garantie a confidentialitatii, dat fiind ca testamentul olograf este un document ce poate fi distrus relativ usor. Testamentul olograf se redacteaza in intregime de catre testator, pe orice fel de material si cu orice instrument de scriere, fiind supus unor formalitati mai simple.

Un alt inconvenient legat de testamentul olograf este riscul de falsificare sau de pierdere, in cazul pastrarii sale intr-un loc nesigur, la care au acces si alte persoane. Redactat in absenta unui specialist in drept civil, acesta poate fi catalogat drept inutilizabil, ca urmare a unor exprimari confuze sau a lipsei de cunostinte referitoare la prevederile legale in vigoare la momentul respectiv. De asemenea, este mai usor de atacat in instanta. Pentru eliminarea acestor riscuri si dezavantaje, un numar tot mai mare de persoane aleg testamentul autentic, desi implica plata unei sume catre biroul notarial.

Testamentul autentic

A doua forma pe care o poate avea testamentul si care este considerata a fi cea mai sigura, este cea incheiata la notar. Testamentul autentic este cel autentificat de notarul public, fiind un document in cazul caruia se elimina riscul de folosire a unor mijloace dolosive.

Acesta se intocmeste la biroul notarului, unde testatorul se prezinta cu urmatoarele acte: act de identitate personal, acte de identitate ale martorilor care vor fi prezenti la dictarea dispozitiilor de ultima vointa ale testatorului, copia actului de identitate al legatorului si actul de proprietate al bunurilor lasate drept mostenire, acolo unde este cazul.

Fiind redactat in prezenta unui notar, testamentul nu mai necesita expertiza ulterioara, ceea ce inseamna disparitia costurilor asociate expertizei grafoscopice. Dispozitiile sunt dictate in fata notarului, iar acesta din urma se ocupa de redactare, folosind terminologie specifica. La final, notarul citeste testamentul, iar ulterior, dupa ce testatorul confirma faptul ca actul exprima ultima sa vointa, documentul este pastrat intr-un loc sigur.

Pe langa faptul ca este mai greu de atacat in instanta, testamentul autentic nu prezinta riscul de a fi pierdut sau falsificat. Un exemplar al actului juridic ramane in posesia notarului public, ceea ce inseamna ca dispozitiile de ultima vointa vor fi indeplinite chiar daca testamentul este pierdut de catre testator, situatie in care se poate solicita un duplicat.

Rolul unui avocat de drept civil in redactarea testamentului

Incheierea unui testament olograf sau autentic nu este o sarcina dificila, mai ales daca testatorul este deja la curent cu prevederile referitoare la acest document din Codul civil actualizat 2022.

In cazul testamentului olograf, este suficient sa se respecte conditia scrierii, datarii si semnarii de mana testatorului. Pentru testamentul autentic, testatorul achita o taxa la notar si beneficiaza de siguranta redactarii unui testament clar, simplu de citit si interpretat in cadrul procedurii succesorale notariale.

Cand vine vorba despre drept civil, contracte si litigii, multe persoane nu au cunostinte avansate. Acest lucru este firesc in lipsa studiilor juridice, dar in situatii speciale, precum dorinta de a afla mai multe despre incheierea si valoarea unui testament sau solutionarea unor cereri pe acest subiect, se poate cere sfatul unui avocat.

Redactarea si valabilitatea unui testament nu depind de prezenta unui avocat, insa persoana care intentioneaza sa redacteze acest document are varianta de a solicita serviciile avocatului pentru a se asigura ca testamentul este scris intr-o maniera profesionista, fara loc de interpretare. De asemenea, in acest fel testatorul obtine garantia ca bunurile sale vor fi distribuite corect, in conformitate cu dorintele sale.

Masurile educative neprivative si privative de libertate prevazute de Codul Penal in cazul minorilor

Masurile educative neprivative si privative de libertate prevazute de Codul Penal in cazul minorilor

Dispozitiile din legislatia de Drept Penal prevad un regim special pentru minorii care au comis fapte penale. Aceasta abordare este justificata prin faptul ca, desi au capacitati fizice si intelectuale care le permite sa infaptuiasca fapte prevăzute de legea penală, nu actioneaza si nu se comporta in anumite imprejurari cu discernamant.

Potrivit DEX, a avea discernamant presupune a avea “facultatea de a discerne, de a patrunde, de a judeca si de a aprecia lucrurile la justa lor valoare”. Pe de alta parte, potrivit Art. 1205, alin. 1, din Noul Cod Civil – „Este anulabil contractul incheiat de o persoana care, la momentul incheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, intr-o stare care o punea în neputinţă de a-si da seama de urmarile faptei sale”. Din articolul de lege se intelege ca discernamantul este o stare care pune anumite persoane in neputinta de a realiza urmarile faptelor lor.

La minori, asadar, persoane cu varste de pana in 18 ani, se intelege ca au un discernamant in formare, prin urmare, starea psihica nu le permite sa constientizeze urmarile faptelor pe care le fac – sau exista posibilitatea de a realiza urmările doar anumitor fapte, in functie de imprejurari.

Psihologic vorbind, pana la varsta majoratului, discernamantul este viciat de varsta frageda, putand sa se aiba in vedere lipsa dezvoltarii pshihice si morale complete sau chiar lipsa de experienta de viata. In plus, se mai pot avea in vedere modul de viata din timpul copilariei, evenimentele care au influentat minorul de-a lungul vietii sale etc.

Cadrul de Drept Penal si condiții care conditioneaza raspunderea penala in cazul minorilor

Limitele raspunderii penale a minorilor sunt stipulate in Art. 113, Codul Penal, astfel:

„(1) Minorul care nu a împlinit varsta de 14 ani nu raspunde penal.

(2) Minorul care are varsta între 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant.

(3) Minorul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal potrivit legii.”

Prin urmare, legiuitorul stabileste un cadru legal al modului in care raspund penal minorii, uzand de prezumtii in functie de varsta persoanei – de acest cadru va tine cont in activitatea sa si orice avocat de drept penal:

  • minorul cu varsta de pana la 14 ani: prezumtie absoluta de lipsa de discernamant;
  • minorul de 14-16 ani: prezumție relativa a lipsei de discernamant care poate fi combatuta prin probe care sa demonstreze prezenta discernamantului;
  • minori mai mari de 16 ani: prezumtie relativa a discernamantului.

Referatul de evaluare a minorului in cadrul serviciului de probatiune este o conditie pentru ca acesta sa poata fi tras la raspundere penal daca savarseste fapte prevazute de legea penala. Un astfel de referat vine in sprijinul instantei, pentru ca aceasta sa poata stabili cele mai potrivite masuri educative pentru minorul care a savarsit o infractiune.

Potrivit Art. 116, alin. 1 Cod Penal, „in vederea efectuarii evaluarii minorului, potrivit criteriilor prevazute in art. 74, instanta va solicita serviciului de probatiune intocmirea unui referat care va cuprinde si propuneri motivate referitoare la natura si durata programelor de reintegrare socială pe care minorul ar trebui să le urmeze, precum si la alte obligatii ce pot fi impuse acestuia de catre instanta”.

Avand in vedere cele spuse anterior, se poate concluziona ca politica penala actuala urmareste indreptarea comportamentelor minorilor, focusandu-se pe schimbarea mentalitatii acestora in bine. De astfel, afirmatia este sustinuta si de Art 114, alin 1, din Codul Penal: „Fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se ia o masura educativa neprivativa de libertate.”

In practica juridica exista si exceptii, materializate in masuri educative privative de libertate. Este vorba despre centrul educativ sau centrul de detentie. Stabilirea este hotarata de instanta, in functie de ceea ce stipuleaza Art. 114, alin  2, lit a) si b):

  • „a) daca a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat;
  • b) atunci cand pedeapsa prevazută de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.”

Masurile educative neprivative de libertate prevazute de Codul Penal

Enumerandu-le in ordinea severitatii lor, acestea sunt:

  • stagiul de formare civica: in cadrul acestei masuri minorul este obligat sa participe la un program desfasurat pe durata de pana la 4 luni, timp in care va trebui sa inteleaga consecinţele legale si sociale ale infractiunii pe care a savarsit-o si va trebui sa se responsabilizeze in ceea ce priveste comportamentul pe viitor. In cadrul acestui program, minorul va continua sa mearga la scoala sau, dupa caz, va putea sa continue programul profesional, aflandu-se sub coordonarea serviciului de probatiune;
  • supravegherea: in cadrul acestei masuri minorul va fi controlat si indrumat in programul zilnic, intr-o perioada de doua pana la sase luni. Se va afla, de asemenea, sub coordonarea serviciului de probaţiune, care se va asigura ca minorul participa la cursurile scolare, sau la acelea de formare profesionala si ca nu va lua legatura cu terti care sa ii afecteze procesul de indreptare;
  • consemnarea la sfarsit de saptamana: in cadrul acestei masuri minorul este obligat ca timp de 4-12 saptamani, sambata si duminica sa nu paraseasca locuinta – exceptia fiind data de programe ori activităţi pe care le-a impus instanta;
  • asistarea zilnica: masura este stipulata de Art 120 din Codul penal care prevede „obligatia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probatiune, care contine orarul si conditiile de desfasurare a activitatilor, precum si interdictiile impuse minorului.”

Masurile educative privative de libertate prevazute de Codul Penal

In functie de severitatea condițiilor de executare, in discutie intra internarea într-un centru educativ, ori într-un centru de detenție:

Internarea într-un centru educativ poate sa fie dispusa pentru o perioada de 1-3 ani, intr-o institutie dedicata recuperarii minorilor. In timpul in care va fi internat in centrul educativ, minorul va fi integrat intr-un program de pregătire scolara si formare profesionala potrivit, in functie de aptitudinile pe care le are, si in programe de reintegrare sociala.

Pe de alta parte, masura de internare într-un centru de detentie este prevazuta in Art. 125, alin. 1, Cod penal, si „consta in internarea minorului intr-o institutie specializata in recuperarea minorilor, cu regim de paza si supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum si programe de pregatire scolară si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale.” Minorul poate fi internat de regula pentru o perioada de 2-5 ani. Exista si exceptii, cand perioada este de 5 – 15 ani, aplicabile atunci cand pedeapsa prevazută legal pentru infractiunea respectiva este de 20 ani, mai mare sau detentiune pe viata.

In concluzie, dreptul penal roman prevede o serie de masuri punitive si de recuperare a minorului care a savarsit fapte penale, legiuitorul considerand atat discernamantul viciat de varsta frageda, cat si necesitatea de a raspunde penal acolo unde este cazul si sanctionarea corespunzatoare. Asistarea minorului de catre un avocat drept penal cu experienta asigura solutii juridice si procedurale adecvate cazului, precum si garantarea dreptului la aparare in cele mai bune conditii.

Cum a evoluat Dreptul Constructiilor pe parcursul ultimelor decenii?

Cum a evoluat Dreptul Constructiilor pe parcursul ultimelor decenii?

In momentul in care o persoana incearca sa-si creeze o privire de ansamblu in legatura cu un Avocat Dreptul Constructiilor si modul in care a evoluat in ultimele decenii, va observa un numar ridicat de constructii executate fara autorizatie de construire, sau constructii care au acest document, dar nu respecta prevederile din cadrul lui. Din aceasta cauza, actiuni precum inscrierea constructiilor respective in Cartea Funciara, la administratia financiara in vederea impunerii, dar si instrainarea lor prin acte autentice au devenit imposibil de realizat.

Care sunt cele mai recente modificari cu privire la Dreptul Constructiilor?

In ceea ce priveste constructiile edificate fara autorizatie de construire, procedura legala prin care pot fi inscrise in Cartea Funciara si in acelasi timp, prin care se poate dobandi dreptul de proprietate asupra lor a fost modificata la data de 8 ianuarie 2020.

La aceasta data, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie. Actul a intrat in vigoare la data de 11 ianuarie 2020 si a atras atentia principiului legalitatii si necesitatea unei clarificari.

Principiul legalitatii si problema circuitului juridic

Activitatea in care este implicata administratia publica trebuie guvernata de principiul legalitatii, adica de respectarea legii, cu scopul final de a asigura stabilitatea ordinii publice. In aceasta categorie intra si activitatea de urbanism, mai exact, incalcarea regulilor de construire, care sunt cel mai des intalnite in autorizatiile de construire.

In acelasi timp, se pune problema accesului cladirilor neautorizate la circuitul juridic; constructiile pot fi valorificate prin vanzare sau donatie, drept garantie a dreptului de proprietate, insa totodata, este necesara cenzurarea accesului la circuit juridic al unor constructii neconforme, cu scopul de a asigura securitatea raporturilor juridice.

Autoritatile publice pot să mentina chiar si constructiile care nu autorizatie de construire, dacă pot fi incadrate in prevederi urbanistice. Una dintre cauzele care au dus la construirea acestor cladiri este neindeplinirea atributiilor de control in ceea ce priveste respectarea legii din domeniul dreptul constructiilor tocmai de catre autoritatile publice.

Care sunt consecintele executarii unor astfel de lucrari?

Atat executantul, cat si investitorul, alaturi de reprezentantul legal in cazul in care este vorba despre o persoana juridica, isi vor asuma responsabilitatea pentru executarea de lucrari de constructii fara autorizatie de construire, sau care au autorizatie, dar nu respecta prevederile din cadrul ei. Aceasta responsabilitate se poate referi la raspundere contraventionala sau la raspundere penala, in functie de circumstante.

Raspunderea penala se aplica in situatiile in care lucrarile de construire sau de desfiintare au vizat monumente istorice sau zone de protectie a monumentelor istorice, constructii cu o deosebita valoare culturala si lucrarile de arta. Raspunderea penala se mai poate aplica si in cazul lucrarilor efectuate la caile de comunicatii, de transport, instalatii de infrastructura etc.

Masuri complementare, precum oprirea lucrarilor, luarea de masuri pentru a incadra cladirile respective in prevedirile autorizatiei, sau chiar si de desfiintare, se vor aplica intr-un termen stabilit printr-un proces verbal. Daca termenul stabilit in timpul procesului mentionat anterior expira, iar autorizatia necesara nu a fost obtinuta, constructia va fi desfiintata.

Cele 3 ipoteze privind inscrierea constructiilor fara autorizatie in Cartea Funciara

In ceea ce priveste intabularea in Cartea Funciara a cladirilor care au fost construite fara autorizatie, exista trei scenarii, in functie de data la care a fost edificata constructia in cauza: primul scenariu se refera la cladirile edificate inainte de 1 august 2001, cel de-al doilea la cladirile edificate in intervalul cuprins intre 1 august 2001 si 11 ianuarie 2017, iar cel de-al treila la cladirile edificate dupa data de 11 ianuarie 2017.

  • O constructie realizata inainte de data de 1 august 2001 se poate inscrie in Cartea Funciara, pe baza certificatului de atestare fiscala si a documentatiei cadastrale. Acest lucru reiese din articolului 37, aliniatul 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996;
  • Constructiile realizate in intervalul de timp de la 1 august 2001, pana la 11 ianuarie 2017 pot fi, de asemenea, inscrise in Cartea Funciara, fara autorizatie de construire, pe baza respectarii prevederilor articolului 37, aliniatul 6;
  • Cladirile realizate dupa data de 11 ianuarie 2017, pentru care se aplica Legea nr. 50/1991, articolele 26 si 28 in ceea ce priveste executarea lucrarilor de constructie, pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie de 3 ani, care dispun aplicarea sanctiunii amenzii si desfiintarea lucrarilor fara autorizatie, pana la data la care se implineste termenul de 3 ani, titularul constructiei beneficiind de faptul ca daca nu se incheie un proces verbal de contraventie in perioada respectiva, poate solicita procedura de emitere a certificatului de atestare, pot fi inscrise in Cartea Funciara.

Una dintre modificarile aduse Legii nr. 50/1991 a fost tocmai legata de posibilitatea inscrierii in Cartea Funciara a constructiilor ridicate fara autorizatie, dupa implinirea termenului de prescriptie a raspunderii contraventionale, cand sanctiunile pe care le prevede legea nu mai pot fi aplicate, asa ca se trece la emiterea adeverintei de edificare a constructiei.

Emiterea atestarii respective se realizeaza pe baza unei expertize tehnice, al carei scop este de a verifica respectarea cerintelor fundamentale in ceea ce priveste calitatea in constructii. Pe langa acest aspect, cladirea trebuie sa respecte reglementarile de urbanism aprobate.

De ce sa apelezi la serviciile unui avocat in Dreptul Constructiilor?

Un Avocat Dreptul Constructiilor are abilitatile necesare pentru a oferi servicii de consultanta juridica in scopul de a initia diverse proiecte imobiliare. Mai mult decat atat, cei care se confrunta cu raspunderea contraventionala, vor putea conta pe un avocat care ofera asistenta si reprezentare juridica in materie contraventionala, pentru a contesta amenzile aplicate de autoritatile administratiei publice.

In cele din urma, din punct de vedere al constructiilor, ultimele trei decenii s-au caracterizat prin cladiri ridicate fara autorizatie sau care incalcau prevederile autorizatiilor pe care le aveau. Prin modificarile aduse in ultimii ani, mai multe categorii de cladiri pot fi inscrise in Cartea Funciara, in lipsa autorizatiilor la momentul construirii lor, daca indeplinesc anumite conditii.